Kinderen van gevangenen vormen een vergeten doelgroep. Terwijl zij het vaak moeilijk vinden om hun vader – of moeder-  te moeten missen. 

De coronamaatregelen zijn voor kinderen van gevangenen extra moeilijk daarom biedt Gevangenenzorg Nederland, onder andere in regio Limburg, gevangenen de mogelijkheid een kerstcadeautje te laten bezorgen bij hun kinderen. Op deze manier blijft er contact tussen ouder en kind. 

Eén van de vrijwilligers die deze cadeautjes bezorgt is Marjan. “De cadeautjes zijn altijd echt een verrassing voor de kinderen. In deze coronatijd is deze vorm van aandacht voor kinderen van gevangenen extra belangrijk. Ook voor de moeders is het vaak een mooi moment. Ze staan er vaak financieel en emotioneel echt alleen voor.”

Toch wordt er niet altijd positief gereageerd door de achterblijvers. “Vooraf bel ik altijd met de moeder of het gezin behoefte heeft aan het cadeau. Laatst was een moeder echt niet enthousiast. Maar haar zoon van tien mocht zelf beslissen. Ook die wilde echt geen cadeau van zijn vader. Wel heb ik naar hun verhaal kunnen luisteren. Dat ze zich kunnen uiten is dan waardevol. Andere ouders hebben liever dat ik niet langskom vanwege schaamte of uit angst voor corona. Dan stuur ik het cadeau gewoon op.”

Er zijn momenteel meerdere vrijwilligers bezig voor de kerstcadeau actie. “Ik vind het leuk om te doen. Ik kan er mijn liefde en creativiteit in kwijt. Het is bijna altijd dankbaar werk. Ik krijg bij veel gezinnen een fijne reactie. Het is mooi voor de kinderen wanneer ze weten dat de gevangen vader of moeder aan ze denkt. Het liefst breng ik de cadeaus zelf langs. Je ziet dan de blije gezichten van de kinderen, dat is zo fijn! Ook probeer ik de achtergebleven vader of moeder te spreken. Het is mooi om dan een luisterend oor te kunnen bieden.”

Eigen ervaring
Zoals jullie weten zit de vader van mijn jongste meiden gedetineerd. Binnen de PI waar hij zit had hij ook de mogelijkheid zijn kinderen op te geven, zodat zij via Gevangenenzorg Nederland een cadeautje zouden krijgen. Afgelopen maandag – 21 december 2020 – is er een vrijwilliger bij ons op bezoek gekomen. “Ik kom een cadeautje van Papa aan jullie afgeven” De kinderen vonden het prachtig en hebben de hele middag geknutseld.

Wat doet Gevangenenzorg Nederland?
De passie van Gevangenenzorg Nederland ligt in het ontmoeten van gevangenen en de families van gevangenen.“ Wij willen hun een helpende hand bieden bij het vinden van hun levensbestemming en hun familie ondersteunen tijdens de detentie. Dat doen we samen met 650 vrijwilligers. Ze bezoeken gevangenen vanuit de Bijbelse opdracht: “Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen” (Mattheüs 25:36).”

Vrijwilliger worden
Gevangenenzorg Nederland zoekt altijd vrijwilligers. Lees hier meer over op website van Gevangenenzorg Nederland.

© De informatie uit dit artikel is afkomstig van Gevangenenzorg Nederland.