Vandaag, 15 augustus 2020, de dag waarop pap 58 jaar had moeten worden. Had moeten worden, want mijn vader is al ruim 10 maanden dood. Vandaag gaan we zijn leven vieren en zijn as uitstrooien.

Vandaag, pap zijn 58e verjaardag, zijn wij, de kinderen mijn moeder, broertje, zusje ,schoonbroer een broer van mijn vader en ik naar Putjesbergen gegaan een bos vóór zijn ouderlijk huis. Mijn moeder heeft begin deze maand met mijn vader zijn broer al een mooie boom uitgekozen, bij die boom heeft mijn broertje mijn vader zijn as uitgestrooid.

As bewaren
Ik wilde heel graag zelf een beetje as van mijn vader houden. Tot voor twee maanden terug wilde mijn moeder hier niks van weten, onze vader moest ‘compleet’ blijven. Begrijpelijk, dus er werd niet meer over gesproken. Tot begin juni, de verjaardag van mijn zusje die dag vertelde mijn moeder mij dat ik ook wat as mocht houden als ik dit graag wilde, misschien raar, maar ik was hier enorm blij mee. Misschien is het een stukje loslaten wat ik nog niet wil, Pap is weg, maar toch nog altijd hier.

Sterrenstof
In de titel al genoemd, ik noem het as van mijn vader sterrenstof. Want hoe krijg ik mijn kinderen uitgelegd dat opa dood is, een sterretje is en óók nog in een potje zit? Sterrenstof werd meteen goed opgepakt door mijn 2- en 4-jarige. Opa is een ster en vandaag brachten wij zijn sterrenstof naar het bos. Ook hebben mijn 3 jongste kinderen een beetje sterrenstof in de urn van mijn vader gedaan.

Een kaarsje bij Opa en Oma
Nadat we mijn vader hebben uitgestrooid zijn we doorgereden naar het kerkhof, daar heeft mijn 8-jarige zoon een kaarsje aangezet op het graf van mijn Opa, Oma en oom Chris, pap zijn broertje.

Als sterke bomen vallen, als bladeren op de grond. Pap die eerst zo fier rechtop bleef staan en altijd zo gezond

Als takken niet meer zwaaien, als armen door de wind
De bladeren niet meer ruisen, de zon haar niet meer vindt

Maar zachtjes daar blijft liggen, omdat het niet meer kan
Gewoon de energie niet heeft, wat moeten wij dan

Waar moeten wij schuilen ? Wie vangt onze tranen op?
Wie zorgt voor een beschutte plek en brengt ons weer naar de top?

Grote sterke boom, je hebt ons zoveel gebracht
Was trots op ons en groeit door in al je mooie pracht

Jij blijft voor altijd in ons gedachten voor altijd zo daar staan.
Dat wanneer ik je mis en nodig heb ik gewoon naar je toe kan gaan.

© Stillekrachtuitvaartbegeleiding.nl/