Elf maanden na mijn relatiebreuk met M, gunde ik mezelf dat het tijd was om mijn blik op de horizon te richten, en me voor te bereiden op een voor mij nieuw fenomeen: het online daten.

Vol enthousiasme maakte ik een profiel op een van Nederlands grootste datingwebsites, en zocht mijn prachtigste (en meest aantrekkelijke) profielfoto’s uit. Ook installeerde ik Tinder op mijn mobiel. Niet zoekende, heb geen ‘haast’ met een relatie, maar wel erg nieuwsgierig naar deze online wereld. Dus maakte ik een profiel aan!

Twee weken later, ben ik alweer ‘tinder-moe’. Echt en puur contact, iemand aankijken, een klik voelen, blijft toch mijn voorkeur hebben.

Tinder
Ik kan het me niet voorstellen, maar mocht je niet weten wat Tinder is: het is een App voor op je telefoon waarbij je mannen -of vrouwen- kunt keuren op hun uiterlijk. Er komt een foto van een man voorbij op je telefoon met wat extra informatie – naam, leeftijd, interesses – en dan is aan jou de keus of je wel of niet met hem zou willen chatten. Als er door de man vervolgens bij jouw foto ook voor ‘ja’ wordt gekozen, dan hebben jullie een match en wordt er een chatscherm voor jullie geopend.

Het instellen van een Tinder profiel
Na het downloaden van de applicatie en het registreren voor een account is het tijd om jouw Tinder profiel in te stellen. Een goed profiel heeft in ieder geval altijd meerdere duidelijke foto´s. Natuurlijk wil je er zo goed mogelijk uitzien op jouw profielfoto´s, het is echter natuurlijk wel belangrijk dat de foto´s goed overeenkomen met de realiteit. Uiteindelijk is het natuurlijk jouw doel om iemand te vinden waar je in het echt mee kunt gaan daten of een leuke vriendschap mee kunt opbouwen. Echt No-go’s zijn het plaatsen van foto’s waarop je met jouw dieren staat – Sorry mannen – de dieren zijn wellicht schattig, maar daarmee haal je de meeste dames niet over om naar links te swipen. Ook overdreven willen laten zien hoe goed je het hebt, dure auto’s, woningen of mooi lichaam showen is (ook) niet nodig.

Niet alleen je foto, maar ook de beschrijving van jezelf is cruciaal op je Tinderprofiel.

Het schrijven van een profielbeschrijving
Na het toevoegen van nieuwe profielfoto´s, het is tijd om een interessante beschrijving te bedenken. Zet kort er krachtig neer wie jij bent en eventueel wat je zoekt, maar doe dit wel op een unieke manier. Een unieke beschrijving zorgt ervoor dat je echt opvalt tussen de andere gebruikers, dat is natuurlijk uiteindelijk het uitgangspunt. Openingszinnen in profielen zoals ‘Leuker dan je ex’ en ‘Ik ben (leeftijd) en zit op Tinder, dusver gaat alles goed’ zijn zinnen die wij – vrouwen – veelvuldig lezen, niet doen dus!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PHOTO_COLLAGE1587320758961-1024x1024.png

Wat kun je wel en beter niet over jezelf verklappen? Allereerst is er voor mannen én voor vrouwen een apart lijstje opgesteld van woorden die het goed doen. Beginnende bij de vrouwen:

 1. Ambitieus
 2. Oplettend
 3. Lief
 4. Hardwerkend
 5. Bedachtzaam
 6. Fysiek fit/sportief
 7. Creatief
 8. Rationeel
 9. Spontaan
 10. Energiek

Bij mannen verschilt het lijstje op zich niet heel erg van dat voor vrouwen, maar de volgorde is wel net wat anders.

 1. Fysiek fit/sportief
 2. Oplettend
 3. Spontaan
 4. Avontuurlijk
 5. Optimistisch
 6. Intelligent
 7. Gepassioneerd
 8. Liefhebbend
 9. Prater
 10. Ambitieus

Welke woorden kun je beter vermijden? Voor vrouwen zijn dat de eigenschappen: luisterend oor, prater, afhankelijk, stil en spiritueel. Wil je als man matches scoren, dan moet je de woorden verzorgend, luisterend oor, spiritueel en stil uit de weg gaan aldus Metro Nieuws.

Filters instellen
Voordat je begint met swipen is het aan te raden om een filter in te stellen. In deze filter kun je aangeven tot welke afstand Tinder voor jou mag zoeken naar potentiële matches. De profielen die je zult zien, zullen zich dat ook altijd op maximaal de door jou ingestelde afstand bevinden. Ook is het mogelijk om een leeftijdsfilter in te stellen. Hierin kun je aangeven vanaf en tot welke leeftijd Tinder mag gaan zoeken naar profielen.

Nieuwe wereld
Laat ik maar beginnen met vertellen dat er voor mij een compleet nieuwe wereld openging. Er is letterlijk voor ieder wat wils op deze App.

Het aantal keren tellen dat er aan mij is gevraagd of ik mee wil gaan naar een parenclub daar ben ik mee gestopt!

Ik heb veel nieuwe woorden, afkortingen – en de betekenis- geleerd!
Weten jullie bijvoorbeeld wat een ONS is? In een profiel vaker benoemd als géén ONS, of juist ‘ zoek een ONS’. ONS = One night stand! Noem me blond maar tot voor twee weken terug wist ik dit dus echt niet. Zo wordt ook vaak de term FWB genoemd, een wat makkelijker te raden term: Friend with benefits. Maar ook minder vreemde afkortingen waren mij vreemd, denkende aan IRL wat: In real life betekent.

Maar ook fetlife, pegging, vanilla en nog veel meer ‘nieuwe’ woorden zijn de revue gepasseerd. – Deze woorden mogen jullie zelf Google – 😉

Even een lijstje – Wist jij ze allemaal?
ASAP: de afkorting voor as soon as possible oftewel zo spoedig mogelijk
ASL: in chatprogramma’s vaak gebruikt als afkorting voor Age, Sex, Location; in het Nederlands leeftijd, geslacht en waar je bent
BRB: be right back, ben zo terug
BS: bullshit of onzin
BTW: by the way, in het Nederlands: trouwens
BDSM: de afkorting voor bondage, discipline, dominantie, submissie, sadisme en masochisme
FWB: Friend with benefits
ONS: One night stand
HVJ: de afkorting voor ik hou van je
IIG: in ieder geval
IRL: in real life of in het echte leven
LOL: de afkorting voor laughing out loud, voor als iemand hardop lacht
S6: iemand succes wensen
WTF: what the fuck of in het Nederlands; wat is dit?
DM op PB: een persoonlijk bericht versturen

Ervaring(en)
Voor het schrijven van deze blog heb ik een beetje research gedaan via Google. Het merendeel van de topic/forum schrijvers ervaren Tinder als een snelle ‘seks-date’ App. De positieve ervaringen waaruit een relatie voortvloeit zijn stukken minder.

Mijn eigen ervaring is ook, dat van de – huidige – dertig matches, waarvan ik met een tiental een gesprek ben aangegaan er maar twee serieus geïnteresseerd blijken in mij, de overige ‘in mij’.


Tinder is, in mijn optiek, geschikt voor waar jezelf voor kiest. Als je ‘jeuk’ hebt kan je met weinig moeite voor diezelfde avond een date regelen. Ga je liever voor een duurzaam contact dan doe je wat meer moeite. Maar of ik de ware liefde via Tinder ga tegenkomen, dat betwijfel ik! – Ik sta hier overigens wel voor open! –

Disclaimer voor de mannen
Heb je mij op Tinder gesproken. Ik ben niet gaan Tinderen om deze blog te kunnen schrijven, maar doordat ik op Tinder zat (zit) ben ik deze blog gaan schrijven. – Just saying! –

Zit jij (ook) op Tinder? Wat is jouw ervaring?